Skip to content

Heeft u last van (draai)duizeligheid of verlies van evenwicht?

Wanneer u plotseling draaiduizelig wordt verliest u houvast, letterlijk en figuurlijk. U kunt hier erg ziek van zijn en dat is behoorlijk schrikken. Duizeligheid kan ook op andere manieren worden ervaren, zoals een licht gevoel in het hoofd of een onvast gevoel in de benen.

De klachten kunnen forse impact hebben op uw functioneren. Dit kan weer allerlei gevolgen hebben voor het gezinsleven, het sociale leven en het werk. Alles wat normaal vanzelf gaat, bijvoorbeeld lopen, fietsen of autorijden, kost nu meer moeite en energie of lukt helemaal niet meer.

Herkent u deze klachten?

 • het gevoel dat de wereld draait of dat u zelf draait
 • licht of zweverig gevoel in het hoofd
 • gevoel van flauwvallen/black out
 • onzeker gevoel in de benen, gevoel dat u gaat vallen
 • een dronken gevoel in hoofd en/of benen
 • misselijkheid, braken, transpireren, bleek worden
 • (tijdelijk) minder horen en/of oorsuizen
 • overgevoeligheid voor visuele en lawaaiprikkels
 • wazig of deinend beeld, vooral bij hoofdbewegingen
 • problemen met concentratie en geheugen
 • vermoeidheid, weinig energie
 • emotionele klachten: angst, somberheid, piekeren

Gevolgen voor uw dagelijks functioneren

Duizeligheid is vaak onvoorspelbaar. Dat maakt het lastig uw dagelijkse werkzaamheden te verrichten of afspraken te plannen. Soms is dat moeilijk te begrijpen voor iemand anders. Dat kan frustrerend voor u zijn. Misschien heeft u ook een gevoel van afhankelijkheid of tekortschieten. Dit zijn heel normale en begrijpelijke gevoelens. Wanneer het evenwicht wankel is kan dit eruit zien alsof iemand een glaasje te veel op heeft, zonder ook maar een druppel gedronken te hebben. Veel mensen schamen zich hiervoor en durven niet zo goed onder de mensen te komen.

Als u uit balans bent door duizeligheid, blijf er dan niet mee rondlopen

Het is belangrijk dat u snel duidelijkheid krijgt over de oorzaak van uw klachten. Bespreek uw klachten en uw zorgen met uw huisarts. Meestal is duizeligheid ongevaarlijk en kunnen ernstige oorzaken uitgesloten worden. Bepaalde vormen van duizeligheid zijn goed te behandelen met specialistische fysiotherapie bij PhysioBalance. Als u beperkingen ervaart door uw klachten, vraag uw huisarts dan om een verwijsbrief of neem rechtstreeks contact met mij op voor meer informatie over de behandelmogelijkheden. Neem geen genoegen met “Leer er maar mee leven”!

Behandelmogelijkheden

Na een uitvoerige intake en onderzoek krijgt u heldere uitleg over wat er aan de hand is en bespreken we de behandelmogelijkheden. U leert beter begrijpen waarom u zich zo duizelig voelt en wat eraan te doen is. Dit geeft meestal een gerustgesteld gevoel en van daaruit krijgt u meer grip op uw klachten. Wanneer sprake is van BPPD (los zwevende steentjes in uw evenwichtsorgaan), dan zijn de repositiemanoeuvres het meest effectief. Ook wanneer dit al jaren bestaat kunt u er helemaal vanaf komen. Wanneer er een andere stoornis van het evenwichtsorgaan is, dan is vestibulaire revalidatie noodzakelijk voor een optimaal herstel. Hoe sneller u hiermee begint, des te beter is het behandelresultaat.

Heeft u naast duizeligheid ook last van nekpijn of hoofdpijn, dan kunt u met manuele therapie snel verlichting krijgen. Ten slotte, wanneer u last heeft van chronische duizeligheid kan er met een combinatie van vestibulaire revalidatie, mindfulness en leefstijlcoaching nog een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven bereikt worden. “Leer er maar mee leven”? Bij PhysioBalance leert u hoe!

Wat vanzelf gekomen is, gaat helaas niet altijd vanzelf weg. Wacht niet met hulp vragen totdat het echt niet meer gaat. Ik help u graag verder.

Back To Top