Skip to content

Mindfulness

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Het is de tegenhanger van de automatische piloot. Door het oefenen van mindfulness kun je bewuster en intenser leven. Mindfulness heeft een bewezen positief effect op de gezondheid.

Wat is mindfulness?

De grondlegger van de mindfulness based stress reduction, Jon Kabat-Zinn, definieert mindfulness als volgt: doelbewust aandacht schenken in het hier en nu, zonder te oordelen.

Het sturen van de aandacht is de eerste component van mindfulness. Het doel is om van moment tot moment actief opmerkzaam te zijn op wat zich aandient via de zintuigen en in de vorm van gedachten.

De tweede component van mindfulness is het ontwikkelen van een open en accepterende houding tegenover gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties. Accepteren betekent niet het passief berusten, maar het aanvaarden of erkennen van wat er toch al is.

Effecten van mindfulness

Uit vele wetenschappelijke studies blijkt dat mindfulness zeer effectief is bij allerlei gezondheidsproblemen, zoals stress, depressie en chronische pijn. Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Wanneer er toegewijd geoefend wordt leidt dit tot structurele veranderingen in de hersenen. De hersenen zijn belangrijk in het herstelproces van uw klachten van duizeligheid of pijn. Mindfulness kan een zinvolle aanvulling zijn op de therapie.

Mindful fysiotherapie

Mindful fysiotherapie is een combinatie van ontspannings-, ademhalings-, houdings- en beweegoefeningen. Mindful fysiotherapie verbindt mindfulness met ‘gewone’ fysiotherapie. Het doet daarmee recht aan de verbinding tussen lichaam en geest en aan uw gehele welbevinden.

Chronische klachten, zoals aanhoudende pijn of duizeligheid kunnen allerlei emoties oproepen zoals angst, boosheid, verdriet. Het verzet hiertegen, je niet zo willen voelen, kost extra veel energie. Met mindful fysiotherapie leert u vaardigheden om uw klachten beter te hanteren en meer regie te krijgen over uw gezondheid. Wanneer u individuele therapie volgt kan dit een onderdeel van de behandeling zijn. Daarnaast kunt u ook de online training mindful fysiotherapie volgen.

Online training Mindful Fysiotherapie

Dit is een 8-weekse online training waarin mindfulness en mindful bewegen gecombineerd worden. Met een persoonlijke inlogcode krijgt u onbeperkt toegang tot de website: www.demindfulfysiotherapeut.nl. Hier vindt u teksten, MP-3 bestanden met meditaties, oefeningen voor mindful bewegen, quizzen en hulpformulieren.

Op dit moment kunt u deze online training individueel en zelfstandig volgen. De cursus zal later ook in groepsverband onder begeleiding aangeboden worden. Houd u de website in de gaten voor de aankondiging.

 

Back To Top