Skip to content

Vergoeding contractvrije fysiotherapie 2021

physiobalance fysiotherapie nijmegen

Uw aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Aan het eind van het jaar kunt u de aanvullende polis van uw zorgverzekering bekijken: past deze nog bij uw situatie? Het kan een pittig klusje zijn om alle polissen te vergelijken. Toch loont het de moeite om te bekijken hoe u in 2021 aanvullend verzekerd wil zijn voor fysiotherapie. Niet alleen de premiehoogte is belangrijk, ook uw keuzevrijheid. Op de website van mijn beroepsvereniging, het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) staat informatie die u helpt bij het maken van uw keuze: https://defysiotherapeut.com/goed-verzekerd/.

PhysioBalance, een bewust contractvrije praktijk

PhysioBalance is een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk en werkt zonder contracten met de zorgverzekeraars. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners zijn er minder regels, beperkingen en administratieve eisen van de machtige zorgverzekeraars. Door het wegvallen van overbodige en kostbare bureaucratie is er veel meer tijd en aandacht voor uw behandelingen en blijft u als patiënt centraal staan. Er zijn korte overleglijnen met verwijzers en andere paramedici voor een optimale samenwerking. Dit komt uw herstel ten goede. Veel huisartsen en specialisten verwijzen dan ook gericht naar PhysioBalance. Door contractvrij te werken is er ruimte voor mijn passie om u de beste specialistische fysiotherapiezorg op mijn vakgebied te kunnen bieden. Bij PhysioBalance bent u verzekerd van deskundige en persoonlijke zorg op maat, in een prettige sfeer. En daar draait goede zorg natuurlijk om. Lees meer: https://physiobalance.nl/kwaliteitswaarborg/.

Misleidende informatie

Helaas worden de niet-gecontracteerde zorgverleners (fysio’s, psychologen, wijkverpleging, etc.) door de meeste zorgverzekeraars negatief afgeschilderd. CZ heeft recent zelfs een brief naar hun klanten gestuurd en noemt niet gecontracteerde fysiotherapeuten: niet solidair en niet transparant wat betreft kwaliteit. Dit is misleidend en onwaar en dit raakt mij. De basisverzekering van het zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit, zodat medische zorg voor iedereen toegankelijk is. De aanvullende verzekering voor fysiotherapie (waar het hier over gaat) is een vrijwillige verzekering en staat hier los van. Bovendien heeft de kwaliteit van de fysiotherapeut niets te maken met het hebben van een contract, maar wordt gewaarborgd door registratie van de fysiotherapeut in het KRF NL: het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland. Het is juist vanuit mijn gedrevenheid voor het verlenen van fysiotherapeutisch specialistische zorg met oprechte aandacht voor u, de patiënt, dat ik gekozen heb om de eenzijdig opgelegde contractenvoorwaarden van de zorgverzekeraars niet te ondertekenen.

Vergoeding bij niet-gecontracteerde fysiotherapie

Als u een naturapolis heeft, dan betaalt u bij niet-gecontracteerde zorgverleners een deel van de behandeling zelf. PhysioBalance komt u hierin tegemoet door langere behandeltijden dan andere fysiopraktijken. De eigen bijdrage is soms fiscaal aftrekbaar. Het vergoede bedrag verschilt per verzekeraar en per polis (2021: tussen 45 en 75% van het factuurbedrag). Heeft u een restitutiepolis, dan wordt de rekening meestal voor 100% vergoed (‘marktconform tarief’). Een restitutiepolis is iets duurder, maar uw vrije keuze voor een zorgverlener wordt dus gerespecteerd. Let op, soms kunt u voor de basisverzekering wel voor een restitutiepolis kiezen, maar voor de aanvullende verzekering niet (combinatiepolis).

Welke zorgverzekeraar biedt een goede dekking voor niet-gecontracteerde fysiotherapie?

Gelukkig zijn er nog een paar zorgverzekeraars die uw vrije keuze voor een zorgverlener respecteren met een volledige vergoeding, zoals:

DSW (en inTwente): https://www.dsw.nl/consumenten/vergoedingen/fysiotherapie (geen restitutie maar wel een dekkend tarief). N.B. DSW laat zich niet betalen om te verschijnen in vergelijkingswebsites!

OHRA: https://www.ohra.nl/zorgverzekering/vrije-zorgkeuze

PNO: https://www.pnozorg.nl/vergoedingen/vergoedingen-a-z/2021/fysiotherapie-en-oefentherapie-vanaf-18-jaar/

ONVZ: https://www.onvz.nl/vergoedingen/vergoedingen-a-z/fysiotherapie-en-oefentherapie-vanaf-18-jaar

Ook Ditzo biedt een restitutiepolis voor de AV.

Opvallende veranderingen vanaf 2021:

  • IZA verlaagt de vergoeding van (vrijwel) 100% naar ongeveer 50%. Beide vallen onder het concern VGZ dat altijd al een lage vergoeding gaf.
  • CZ verlaagt de vergoeding van ongeveer 75% naar ongeveer 50%
  • Nationale Nederlanden en Delta Lloyd (vallen beide onder CZ) geen restitutiepolis meer voor de aanvullende verzekering, maar een lagere vergoeding.

Kiest u bewust?

Misschien twijfelt u om over te stappen, omdat u al zo lang bij uw zorgverzekeraar zit. Of misschien zit u al goed. Wat u ook kiest, kies bewust. Let u dus niet alleen op de premie, maar ook op de voordelen van uw keuzevrijheid en voor ruimere vergoedingen bij niet gecontracteerde praktijken zoals PhysioBalance. Ik adviseer u dan ook om te kiezen voor een restitutiepolis voor uw aanvullende verzekering. Het is wel verstandig om na te vragen of er een medische selectie plaatsvindt voor de aanvullende verzekering. Zeg dan ook pas uw oude polis op als u bij een nieuwe zorgverzekeraar geaccepteerd bent (vóór 31 dec 2020 ). Meer info: https://physiobalance.nl/tarieven-vergoeding/.

Heeft u nog vragen hierover, laat het mij gerust weten.

Back To Top