Skip to content

Boek Evenwicht in uitvoering

Over evenwicht gesproken

Praten over het evenwicht, dat gebeurt niet vaak. Eigenlijk alleen als het niet goed gaat.

‘Ik verloor mijn evenwicht’

Als je valt weet je meestal waarom je bent gevallen; ergens over gestruikeld, omver geduwd door iets of iemand of na het springen verkeerd terecht gekomen. Vaak is je evenwicht verliezen van korte duur. Lig je eenmaal op de grond dan is je evenwicht zo weer hersteld. De gevolgen van het vallen zijn voor iedereen anders; lachend weer opstaan, eerst beschaamd om je heen kijken voordat je opstaat, een kapotte knie, verstuikte enkel of zere teen tot ernstig gevolg waarbij je iets gebroken hebt of je hoofd beschadigd is.

Je hoeft niet persé te vallen als het om een verstoord evenwicht gaat. Je kunt je duizelig voelen en dat kan ook gevolgen hebben voor het ‘je in evenwicht houden’. Het blijkt dan niet meer vanzelfsprekend te zijn om makkelijk te bewegen. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben en zeer verschillend van aard zijn; kort of langdurend, van mild tot heftig, in aanvallen of chronisch. En toch zijn er mensen die duizeligheid niet in verband brengen met het evenwicht. Want, wat weten we over het evenwicht, waar zit het, hoe werkt het, welke samenwerking is er met het hele lichaam? Deze kennis ontbreekt bij de meeste mensen. Pas als het goed mis gaat krijgen we uitleg van de arts en zoeken we er informatie over op internet. En nu is er ook een boek geschreven over dit fascinerende zintuig.

In het boek Evenwicht in uitvoering geeft Paula Hijne uitgebreid uitleg over het gehele evenwichtssysteem in ons lichaam. Haar missie met dit boek is: kennis over evenwicht en de evenwichtsorganen toegankelijk maken voor een breed publiek. Zowel voor patiënten als behandelaars. Zodat er een snellere diagnose en een betere behandeling mogelijk is.

‘Paula heeft een diepgaande studie gemaakt van alles wat maar met het evenwichtssysteem te maken heeft. Ze heeft dat daarnaast ook nog eens erg begrijpelijk en helder opgeschreven’

– Afdeling KNO Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Paula Hijne is expert in het begeleiden van mensen met evenwichts- of gehoorproblemen. Zij maakte na haar diagnose ziekte van Ménière – een ziekte van het gehoor- en evenwichtsorgaan – een loopbaanswitch van leerkracht naar HoorCoach, re-integratiebegeleider en patiënt-coach: Via Novus Coaching. Paula is ook spreker, ze geeft presentaties en workshops, is gastdocent, radiopresentator en maakt de podcast ‘Evenwicht, je leven’. In 2016 verscheen haar eerste boek, ‘Ménière in balans’. Beide boeken zijn te bestellen op haar website: https://evenwichtinuitvoering.nl/.

Back To Top